HAARLEM, 7 DECEMBER 2023 – Elinde Louwen van Bekkum (9) heeft een striptekening gemaakt waarmee ze ouders van een overleden kind wil troosten op Wereldlichtjesdag. Op zaterdag 9 december overhandigt ze haar trooststrip aan Melanie van der Lecq uit Delft die haar dochter Gaia (15) verloor.

De striptekening geeft ouders een beeld van hoe het er volgens Elinde aan toe gaat in ‘Nooitgedachtland’. Daar kan je vliegen op grote vlinders en regenbogen, de lekkerste toetjes maken, van watervallen afspringen, dieren aaien en je eigen magische planten kweken. Kinderen worden gerustgesteld door andere kinderen als ze hun familie missen. Want ze zijn samen en alles komt goed.

Elinde verloor 5 jaar geleden zelf haar broertje Florian. Haar vader en moeder waren erg verdrietig en ontroostbaar. “Ik begrijp dat verdriet erbij hoort”, zegt Elinde. “Maar ik heb toch een stripverhaal gemaakt om de ouders die dit meemaken minder verdrietig te krijgen.” De strip is verwerkt in het boek Met Zonder Jou waarin 15 ouders het verhaal vertellen over hun overleden kind. Elinde zal het eerste exemplaar op zaterdagmiddag 9 december uitreiken aan Melanie van der Lecq uit Delft, die haar dochter Gaia verloor.  

De strip- en boekpresentatie wordt feestelijk gevierd in The Garden of Amsterdam in Aalsmeer met optredens van bekende artiesten als Bastiaan Ragas, Veldhuis en Kemper en Glenda Peters. Ragas zal het lied Nooit Voorbij zingen. Hij hoopt dat dit nummer ouders troost biedt bij het doorleven van de ergste nachtmerrie: het verlies van een kind. “Het is een lied over troost en de onmetelijke liefde die een vader en moeder voelen voor hun kind”, vertelt Bastiaan. “Hij schreef en componeerde het lied speciaal voor ouders die hun kind zijn verloren. 

De strip is opgenomen in het boek Met Zonder Jou dat is geschreven door 15 ouders die hun kind zijn verloren. Ze werden begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij het leren leven met het verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning en het schrijven van boeken als blijvende herinnering. “Het leven zal nooit meer een 10 worden voor ouders die hun kind zijn verloren”, zegt Mirjam Louwen van Bekkum, directeur van de stichting, zelf moeder van een overleden zoontje en moeder van Elinde. “Maar wij gaan wel voor die 8”. 

Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golf van licht die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind steunt en laat beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *