DRIEBERGEN, 2 MAART 2021 

Op maandagavond 8 maart wordt de eerste virtuele ‘bibberbar’ van Nederland geopend. Mensen die last hebben van angst en paniek kunnen hier terecht voor steun, een luisterend oor en tips. Het is een initiatief van de Angst Dwang Fobie stichting.

Cabaretier Marjolijn van Kooten, tevens directeur van de ADF stichting, vraagt hiermee aandacht voor het angstvirus dat rondwaardt tijdens de Covid-19 pandemie.

“De coronacrisis zorgt voor een toename van angstklachten”, zegt ze. “Niet alleen bij degenen die al kampten met een paniekstoornis. We zien het nu ook bij mensen die eerder nooit last hadden van angst.”

Ruim 1 op de 5  Nederlanders heeft last van angstklachten. De telefonische hulplijn van de ADF stichting wordt sinds de laatste lockdown 20% meer gebeld dan in april vorig jaar. Volgens Van Kooten is het de verlenging van de lockdown die er hard inhakt voor mensen met een gevoeligheid voor paniek.

“De onzekerheid en het gebrek aan sociale contacten voeden de angst”, zegt ze. “Het verschil met de eerste lockdown zit ‘m in het gebrek aan perspectief.”

Fotograaf Richard Zandberg

Zelf leed de cabaretier en nieuwbakken directeur van patientenvereniging ADF stichting jarenlang aan een zware angststoornis. Met hulp van haar psychiater ontdekte ze haar grootste passie: cabaret. Van Kooten volgde een theateropleiding en won in 2010 zilver bij het Amsterdam Kleinkunst Festival. Met haar psychiatrisch cabaret toerde ze langs Nederlandse theaters. Ze schreef eerder het boek Schijtluis, over haar angsten en die van enkele Bekende Nederlanders. 

“Ik wil mensen met angst bij elkaar brengen”, zegt ze. “Ze worden vaak niet begrepen door hun omgeving, waardoor de angst erger wordt”.

De virtuele bibberbar wordt begeleid door ervaringsdeskundigen. “Veel mensen met angst bereikten we eerder niet omdat ze hun huis niet uitdurven”, aldus Van Kooten. “Via digitale bijeenkomsten halen we die drempel weg. Verbinding aangaan met anderen is de belangrijkste eerste stap naar het overwinnen van je angst. Door te praten met lotgenoten kom je er achter dat je niet de enige bent met angst”.

Op maandagavond 8 maart wordt de virtuele bibberbar om 20.00 uur geopend. Deelname is gratis. Inschrijven kan via een mail naar lotgenotencontact@adfstichting.nl. De telefonische hulplijn van de ADF stichting is iedere werkdag van 9.00 tot 13.30 bereikbaar via 0343-753009. Op de website staan tips over hoe om te gaan met de coronapandemie als je een angst -en/of dwangstoornis hebt. www.adfstichting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *