OSS, 12 MEI 2022

De 7 jarige Liv-Yvi verloor 3 jaar geleden haar zusje Giulia. Op zaterdag 21 mei 2022, tijdens de eerste landelijke week van de Sterrenbroertjes en zusjes, gaat ze samen met lotgenootjes de grootste hemeltekening van Nederland maken. Ze weet zeker dat haar zusje tussen de wolken speelt met andere overleden kinderen en dat Giulia de allermooiste ster is.

De aftrap van de eerste landelijke week van de Sterrenbroertjes en zusjes vindt plaats op zaterdag 21 mei in speeltuin Elckerlyc in Oss. Burgemeester Wobine Buijs zal deze speciale dag openen. Daarna zal Liv-Yvi samen met ruim 70 lotgenootjes de grootste hemeltekening van Nederland maken. De week is een initiatief van stichting Nooit Voorbij die hiermee aandacht vraagt voor de impact die het overlijden van een kind heeft op broertjes en zusjes.

Rouwen in stukjes

Kinderen rouwen anders dan volwassenen volgens kinderrouwtherapeut Leoniek van der Maarel “Ze leven in het hier en nu. Zo spelen ze op het ene moment dolgelukkig met vriendjes of vriendinnetjes totdat hun gemoedstoestand ineens omslaat in intens verdriet. Daarna spelen ze weer vrolijk door. Kinderen rouwen in stukjes. Die verdrietige momenten uiten ze vaak niet bij hun ouders, maar bij een lieve leraar, oom, tante of vriendje. Kinderen houden hun rouw bewust weg bij hun ouders omdat ze hen willen beschermen tegen nog meer pijn.”

De hemeltekening die de broertjes en zusjes samen maken is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. “Ze gaan hiermee de confrontatie aan”, zegt Van der Maarel. “En dat hebben ze nodig om hun verdriet te verwerken. Met de tekening creëren ze een beeld van waar hun overleden broertje of zusje nu is. Dat geeft ze troost en houvast. Of het nou klopt of niet. Hoe fijn is het voor de kinderen om te denken dat hun broertje of zusje in de hemel van glijbanen glijdt, patat eet en speelt met andere kinderen”. 

Stichting Nooit Voorbij is een initiatief van Mirjam Louwen-van Bekkum. Zij verloor in 2018 haar zoontje Florian. Nu helpt ze andere ouders die hun kind zijn verloren. Onder meer door lotgenotencontact met ouders, broertjes en zusjes, creatieve uitingen en het schrijven van verhalen als blijvende herinnering aan de overleden kinderen. “Je kind verliezen is je ergste nachtmerrie”, zegt ze. “Een boek schrijven over Florian heeft mij veel steun gegeven. Een overleden kind blijft altijd bij je, gaat nooit voorbij.”

Aan einde van de middag om 16.00 uur maken kinderen en ouders een stille tocht naar het monument ‘Vlinderboek’ in het park naast de speeltuin. Dit is de herdenkingsplek ter nagedachtenis aan de 4 kinderen die bijna 4 jaar geleden omkwamen door de aanrijding van een trein met een stint. Het monument biedt niet alleen troost aan de ouders van de omgekomen kinderen, maar ook aan andere ouders die hun kind verloren.

Iedere ouder, broertje, zusje, neefje, nichtje, vriendje of vriendinnetje van een overleden kind is gratis welkom in speeltuin de Elcerlyc op zaterdag 21 vanaf 10.00 uur. Aanmelden voor gratis toegang is wel verplicht. Dat kan door een mail te sturen naar: info@stichtingnooitvoorbij.nl. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *