De Nederlandse psychologe Marleen Derks opende in maart 2015 de eerste piekerpoli van Nederland. Derks, die zelf jarenlang gebukt ging onder hardnekkig piekergedrag, ontwikkelde op basis van haar eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek, een nieuwe therapie.

Een derde van de Nederlanders gaat dagelijks ernstig gebukt onder chronisch piekergedrag. Zo erg dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Piekeren is gerelateerd aan depressie, angststoornissen, binge-eating en automutilitatie. Volgens het DSM-5 classificatiesysteem van psychische stoornissen is piekeren een kernsymptoom van angststoornissen.

De anti-piekerbehandeling bestaat uit een combinatie van cognitieve-, emotieve- en gedragstherapie. GGZ-instellingen kiezen bij chronisch piekeren meestal voor slechts één van deze therapieën. Volgens Marleen Derks is echter een driedimensionale aanpak noodzakelijk om definitief af te rekenen met piekeren. “Zowel gedachten, gevoelens als gedrag houden gepieker in stand”, verklaart ze. “Je kunt mensen wel bepaalde denkwijzen aan of afleren, maar in de praktijk blijkt dat emoties en gedrag dan onvoldoende mee veranderen. De 3D-aanpak slaag daarin wel.

Onderzoek wijst uit dat bijna alle piekeraars denken aan zaken die zich nooit zullen voordoen. Slechts in 4% gaat het om situaties waar ze zelf invloed op hebben. “Vrouwen piekeren meer dan mannen”, volgens Derks. “Ze tobben vooral over hoe anderen over hen denken. Mannen maken zich zorgen over hun werk, maar laten die bezorgdheid eerder los”.

Marleen Derks schreef het zelfhulpboek “Nooit meer Piekeren”. Intussen is de Piekerpoli actief in zes Nederlandse provincies: Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Limburg en Gelderland. Klik hier voor alle locaties.

Ik verzorg sinds 2015 de publiciteit voor de Piekerpoli. In onderstaand overzicht vind je een selectie van aandacht in diverse media. https://piekerpoli.nl/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *