Op donderdag 25 juni 2020 opende psychiater en patient Menno Oosterhoff een ontmoetingsplek voor mensen met dwangklachten. Hier kunnen ze zonder schaamte praten over hun angsten, obsessies en ongewenste gedachten. Het café is online en gratis. Ruim 200.000 Nederlanders en 100.000 Vlamingen hebben last van een dwangstoornis. Zelf kampt Menno al 40 jaar met dwang. Hij is hier heel open over omdat hij wil dat het taboe er af gaat. Veel mensen met dwangklachten schamen zich hiervoor waardoor hun lijdensdruk nog meer toeneemt. Ik mocht de publiciteit verzorgen voor Menno. En dat leverde veel resultaten op. Gelukkig maar, want hoe meer er over gesproken en geschreven wordt, hoe meer openheid er komt over deze invaliderende mentale aandoening.

In de populaire talkshow Beau van Beau van Erven Dorens mocht Menno samen met zijn vrouw zijn verhaal doen. Het was een zeer indrukwekkend en persoonlijk gesprek dat je hieronder kan terugkijken.

UITZENDING BEAU

De dwangstoornis is vooral bekend in de vorm van smetvrees of controledwang. Minder bekende verschijningsvormen zijn ongewenste gedachten en voorstellingen over agressie en seks, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, overgevoeligheid voor onvolledigheid en dwang om handelingen steeds opnieuw uit te voeren. “De kern van elke dwang is de permanente twijfel en een enorme onrust die je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren”, volgens Oosterhoff.

Het online dwangcafé is noodgedwongen ontstaan door het coronavirus dat fysiek contact in groepen moeilijk maakt. Menno gelooft in lotgenotencontact. “Mensen herkennen zich in elkaar en kunnen open praten over de gekke dingen die dwang je laat doen.” Oosterhoff zelf kon bijvoorbeeld google afstruinen op zoek naar hobby’s die hij nog ‘beslist’ niet mocht mislopen. “Als ik dan bijvoorbeeld ‘postduiven houden’ zag staan, dan werd ik daar erg onrustig van en ging ik me afvragen of dit niet van essentieel belang was voor mijn leven.”

Behalve de talkshow Beau besteedden ook veel kranten, radioprogramma’s en online kanalen aandacht aan het online dwangcafé. Zo stond het in de fysieke en online editie van De Telegraaf, in het Nederlands Dagblad, Dagblad van het Noorden, het Leids Dagblad, de Gooi & Eemlander, de IJmuider Courant, het Haarlems Dagblad, het Noord-Hollands Dagblad en het Algemeen Dagblad. Ook radioprogramma’s en online media reageerden enthousiast op het initiatief van Menno om een online dwangcafé te openen. Hieronder zie je een aantal resultaten. Klik op de link om het te beluisteren of te lezen.

NEDERLANDS DAGBLAD

DE TELEGRAAF

RTL NIEUWS

ALGEMEEN DAGBLAD

NPO RADIO 1 NIEUWSWEEKEND

NPO RADIO 1 JOURNAAL

DAGBLAD VAN HET NOORDEN

“Mensen met een dwangstoornis ervaren intens alsof er iets verschrikkelijks aan de hand is”, vertelt Menno Oosterhoff. “Bijvoorbeeld dat ze een enge ziekte onder de leden hebben of dat hun huis ontploft als ze niet 50 keer controleren of de gaskraan in de keuken uit staat”.

Menno heeft het dwangcafé opgezet met de Groningse Hanny, die ook een dwangstoornis heeft. Bij haar begon de dwang in de vorm van agressieve dwanggedachten en obsessieve twijfel na de geboorte van haar oudste dochter.

“Ik heb ruim 11 jaar niet geweten waar ik aan leed”, vertelt Hanny. “Huisartsen herkennen het vaak niet. Daarom wil ik me inzetten voor meer begrip en herkenning. Want als je weet wat je mankeert en in contact komt met lotgenoten, wordt de schaamte en lading minder”.

Het online dwangcafé is gratis. Kijk hier voor meer meer informatie en om je aan te melden. Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd) psychiater. Daarnaast is hij initiatiefnemer van Stichting Dwangstoornis en het OCD netwerk en schrijft hij columns in Medisch Contact. In mei 2017 verscheen zijn boek Vals Alarm over leven met een dwangstoornis. Hij ontving hiervoor de Antonie Kamerling Award.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *