Wil je de wereld te ontdekken? Maar houdt vliegangst je letterlijk aan de grond?  Om dat te voorkomen organiseerde vliegangst-instituut Onbezorgd Vliegen op zondag 2 februari 2020 een vliegangstfestival bij Schiphol in samenwerking met piloten en vliegangsttherapeuten.

Voor Onbezorgd Vliegen heb ik al eerder publiciteit verzorgd. Deze speciale dag was een mooi moment om opnieuw aandacht te vragen voor vliegangst in de media. Want hoewel een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddel ter wereld is, heeft toch ruim 30% van de westerse bevolking last van vliegangst. In Nederland zijn er 4 miljoen bange luchtreizigers en in België ruim 3 miljoen.

foto: Dominique Otte

“Vliegangst is voor iedereen anders”, volgens piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte. “Er liggen altijd een aantal diepere angsten of onzekerheden aan ten grondslag zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. Je zit immers in een hele kleine ruimte, op zo’n 10 kilometer hoogte, met honderden ‘vreemde’ mensen en verder moet je je totaal overgeven aan de piloten. Maar gelukkig is vliegangst ook heel goed te behandelen, met een slagingskans van 98%”.

Naast workshops konden bezoekers met vliegangst met een therapeut rondlopen in een Boeing 747 op het terrein van het Vliegangstfestival. Ook kregen bange luchtreizigers de gelegenheid om gedurende de dag te speeddaten met piloten, cabinepersoneel en lotgenoten die hun vliegangst al hebben overwonnen.

Het Vliegangstfestival was een groot succes. Er kwamen ruim 300 bezoekers op af. In de media was er ook volop aandacht. Ik hoop hiermee weer een stukje  

Het vliegangstfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *