GRONINGEN, 20 NOVEMBER 2023 – Fimme Bakker uit Amsterdam heeft afgelopen weekend de juryprijs gewonnen van het 37ste Groninger Studenten Cabaret Festival in de Stadsschouwburg Groningen. De persoonlijkheidsprijs ging naar Warre Verlinden.

Fimme Bakker nam het publiek en de jury tijdens zijn voorstelling ‘Alles of Niets’  mee naar zijn roerige verleden als verslaafde. Volgens juryleden cabaretier Johan Goossens, journaliste Rinske Wels en programmeur Luuk Adema schakelde Fimme knap met grappen over drugs, heeft hij een enorme dosis zelfspot en een goede zangstem. ‘Hier staat een man die iets heeft meegemaakt en zijn ellende weet om te zetten in boeiend en soms pijnlijk theater’, aldus het juryrapport.

“Het is een supergrote eer om in het rijtje te komen met onder andere Theo Maassen en Jochem Myjer die deze prijs eerder ook kregen”, reageert Fimme Bakker. “Het is een belangrijke springplank en mijlpaal voor mijn carrière. Vanuit hier krijg ik meer mogelijkheden om lekker te spelen en er mijn beroep van te maken.” In 2022 studeerde Fimme af als cabaretier aan de Koningstheateracademie met zijn voorstelling ‘Duurloop’ die werd geregisseerd door Minou Bosua en Martijn Bouwman. 

Na twee mislukte pogingen op de universiteit kwam Fimme erachter dat de schoolbanken niks voor hem waren. In 2016 werd hij chauffeur en later tourmanager van cabaretier Javier Guzman die op dat moment bezig was met zijn Oudejaarsconference voor RTL. “In deze periode werd ik verliefd op het vak”, zegt Fimme. “Ik sparde erover met Javier, begon op te treden en meldde me aan voor de Koningstheateracademie.”

Op dit moment tourt Fimme met try-outs van de avondvullende voorstelling ‘Ben je Bezopen’ door het land. Samen met zijn vader Bram Bakker, oud-psychiater, neemt hij het thema ‘verslaving’ onder de loep. Ook is hij bezig met het schrijven van een boek over zijn verleden als ‘verslaafde’ en helpt hij medeverslaafden om te herstellen. Bekijk hier speellijst van ‘Ben je Bezopen’. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *