ROTTERDAM, 22 NOVEMBER 2022 – Op vrijdag 25 november 2022 start de theatertour van de eerste Nederlandse dansvoorstelling ooit over de vulva. PINK PORTAL is een informatieve, grappige maar ook emotionele dansvoorstelling over alle levensfasen van de vulva – van haar eerste menstruatie, haar seksuele ervaringen en bevallingen tot en met de overgang. 

Al eeuwen wordt de vulva onderschat door mannen én vrouwen. Ook historische figuren zoals psychiater Sigmund Freud maakten zich hier schuldig aan. Zo waren vrouwen volgens Freud mentaal ziek als ze het hen niet lukte om vaginaal een hoogtepunt te bereiken. Een orgasme via de clitoris duidde volgens hem op ‘gestoord’ en ‘seksueel onvolwassen gedrag’ en moest behandeld worden door de clitoris te verwijderen. Hiermee zou namelijk masturbatie, lesbianisme en hysterie worden voorkomen vond hij.

In PINK PORTAL schijnen 7 vrouwen, jong en oud, hun licht op de controle, kritiek, verafgoding en censuur waarmee de vulva en het vrouwelijk lichaam al eeuwen te maken heeft.

De vulva verdient meer aandacht. Want zelfs anno 2022 weten we te weinig van haar ware aard. Nog steeds bestaan er taboes over haar natuurlijke processen zoals schaamhaar, menstruatiebloed, seksualiteit, bevallen en de menopauze. En ook nu gaan er nog veel onwaarheden de ronde over de flamoes, honingpot, brievenbus, druipgrot, gleuf en oester.

Wist jij bijvoorbeeld dat 1 op de 3 vrouwen pijn ervaart tijdens penetratie en dat vrouwen denken dat dit er gewoon bij hoort? En dat een uroloog pas in 1998 voor het eerst het inwendige gedeelte van de clitoris ontdekte, een enorm groot orgaan onder het topje van de genotsijsberg? Nog steeds wordt de lust van de man geprojecteerd op de vulva en zien we niet wie ze werkelijk is. 

PINK PORTAL is bedacht en ontworpen door choreograaf en theatermaker Cecilia Moisio en is bedoeld om taboes rondom de vulva te doorbreken. De voorstelling is tevens een statement over hoe er anno 2022 naar de vulva en het vrouwenlichaam wordt gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *