AMSTERDAM, 28 DECEMBER 2023 – Nederland gaat een noodhospitaal doneren aan Oekraïne voor achtergelaten oorlogsdieren. De mobiele operatie-unit is het hardst nodig in het zuidoosten, pal langs de frontlinie. Het is een initiatief van House of Animals, een Nederlandse dierenbeschermingsorganisatie.

De Nederlandse dierenbeschermers van House of Animals bezochten afgelopen week dierenopvangcentra in het zuidoosten van Oekraïne. Het doel was onderzoeken welke noodhulp er op korte termijn nodig is voor de achtergelaten dieren.

Tijdens de komende wintermaanden zal de Nederlandse dierenbeschermingsorganisatie een noodhospitaal voor de oorlogsdieren helpen opzetten in dit gebied. “Dagelijks worden gewonde honden, katten en paarden met schotwonden en granaatscherven door soldaten bij dierenopvangcentra aan de frontlinie binnengebracht”, zegt Karen Soeters. “Een noodhospitaal is nodig om deze dieren te kunnen helpen. Veel dieren zijn er gruwelijk aan toe: we zagen katten binnenkomen met afgerukte kaken en kapotgeschoten oogjes en honden met ernstige verwondingen aan hun buikjes en poten. Er is echt snel hulp nodig”.

Naast het opzetten van een noodhospitaal voor gewonde dieren zal House of Animals een ‘voedselluchtbrug’ openen om de komende winter zoveel mogelijk achtergelaten huisdieren aan de frontlinie van voedsel te voorzien. “Hiervoor zal ruim 540.000 kilo voedsel nodig zijn”, aldus Soeters. De lokale vrijwilligers hebben geen geld meer om de dieren van voldoende eten te voorzien”. House of Animals bezocht de frontlinie op uitnodiging van Oekraïne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *