AMSTERDAM, 22 MAART 2021

Een interactief spel moet vrouwen van 40 tot 60 jaar spelenderwijs door de meest uitdagende fase van hun leven loodsen. Bedenker is vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. De game wordt op 19 april gelanceerd tijdens de Week van de Overgang.

Ruim 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen zitten jaarlijks in de overgang. Het is een slechte periode voor het vrouwenhart volgens cardioloog Janneke Wittekoek. “Het verlies van vrouwelijk hormoon leidt namelijk tot gewichtstoename, slaaptekort, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Leefstijlveranderingen zijn nodig om cardiologisch ingrijpen op latere leeftijd te beperken.”

De game – Greenhabit Heartlife – is zo ontwikkeld dat de vrouwen in kleine stapjes werken aan een gezonde leefstijl. In plaats van saaie invuloefeningen krijgen ze elke dag van hun eigen avatar-cardioloog uitdagende praktijkopdrachten over voeding, bewegen, positief denken, ontspannen en geluk. “Ons brein heeft 68 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren”, zegt Wittekoek. “Het spelelement zorgt ervoor dat vrouwen gezonde gewoontes leuk gaan vinden en ook volhouden.”

Vrouwencardioloog Janneke Wittekoek bedacht de game in samenwerking met game ontwikkelaar Chantal Linders van Greenhabit. Het gezondheidsspel is de start van een grootschalig onderzoek naar de effecten van leefstijl van vrouwen in de overgang op cholesterol, bloeddruk en suikerspiegel. Wittekoek: “De hypothese is dat gedragsverandering begint in het brein en dat je mensen via e-healthtechnieken spelerderwijs echt gezonder kan krijgen.”

De game Greenhabit Heartlife is vanaf 19 april te downloaden via de app store en google play. Voor deelname aan het onderzoek zijn 600 vrouwen tussen de 40 en 60 jaar nodig. Aanmelden kan via: https://greenhabit.nl/greenhabit-heartlife/ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *